Bizden Haberler
Gayrimenkul Alan ve Satanın Belediyeye Yapacağı Bildirim
Gayrimenkul Alanın Yapacağı Bildirim
Satın alınan gayrimenkul için, ilgili belediyelere emlak vergisi bildiriminde bulunulması gerekiyor.
Yıl içinde satın alınan gayrimenkuller için yılsonuna kadar, yılın son üç ayı içinde satın alınan gayrimenkuller için satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Bildirimi" verilmesi gerekiyor.
Örneğin; 10.07.2009 tarihinde gayrimenkul satın alanın, 31.12.2009 tarihine kadar; 27.12.2009 tarihinde gayrimenkul satın alanın 27.03.2010 tarihine kadar ilgili belediyeye, emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor.
Geçici ve daimi muafiyetten yararlanan gayrimenkuller için de bildirim verilmesi gerekiyor. Muafiyetin başlangıç yılı ve uygulama süresi de bina, arsa, arazi vergisi bildiriminde ilgili bölümde gösterilecek.
Birden fazla, aynı cins gayrimenkul satın alınması durumunda tek bir bildirim verilmesi mümkün. Ancak, gayrimenkullerin aynı belediye sınırlarında ve aynı yıl içinde alınmış olması gerekiyor.
İştirak halinde edinilen gayrimenkuller için, ortaklar, ortaklaşa imzalı bir bildirim veya ayrı ayrı bildirim verebilirler. Hisseli ortaklıkta ise, her bir ortak kendi payı için bildirim verecek.
Temelden daire ya da dükkan satın alanlara müteahhit kat irtifaklı arsa tapusu verdiğinden, bu kişiler bina yerine, arsa vergisi bildiriminde bulunacaklar.
Gayrımenkul Satanın Yapacağı Bildirim
Gayrimenkul satan kişi; ileride sattığı gayrimenkule ilişkin emlak vergisi borcuna yönelik bir takiple karşılaşabilir. Mükellef bu durumdan, söz konusu gayrimenkulü sattığını kanıtlamak suretiyle de kurtulabilir. Ancak, bu duruma meydan vermeden, gayrimenkullerini sattıklarında, satış bilgilerini içeren bir dilekçe ile belediyeye bildirimde bulunmalarında yarar var.
Aksi halde, gayrimenkulün satıldığına ilişkin bilginin, belediyedeki emlak vergisi dosyasında yer almaması nedeniyle, satan mükelleften belediyece sonraki yılların emlak vergisi istenilmeye devam edilebilir.
Gerçi mükellef, gayrimenkulünü sattığını kanıtlamak suretiyle, istenen vergileri ödemekten kurtulabilir ama buna meydan vermeden, gayrimenkullerini sattıklarında, aşağıdaki gibi bir dilekçe vermelerinde yarar var.
Kaynak: www.hurriyetemlak.com / Şükrü Kızılot, 28.07.2009
Konut kredisi Garanti BBVA Mortgage'dan alınır.