Mortgage Blog
Eviniz olası bir depreme karşı ne kadar güvenli?
Türkiye'yi sarsan 1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm projeleri büyük bir ivme kazandı. 2012 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamındaki kentsel dönüşüm projesiyle yaklaşık 7 milyon binanın elden geçirilmesi planlanıyor. Peki, sizin eviniz depreme karşı dayanıklı mı?
Test edin
Eviniz sulu, dere yatağı veya dolgu zemin üzerine inşa edilmişse kayalık veya tepelik bir alana kurulu evlere kıyasla risk oranı daha fazla demektir. Bina yaşının 15 yılı geçmiş olması ve herhangi bir bakım görmemiş olmaması da riski artırıyor. Bina taşıyıcısının çelik ya da betonarme yerine tuğla, taş ya da kerpiç örgülü olması da riski arttıran faktörler arasında. Bunların yanı sıra bina projesine sonradan yapılan eklemeler depremde hasar görme, yıkılma ihtimalini artırıyor. Binanızın iç ya da dış cephesinde gözle görülür çatlaklar varsa ya da daha önce yangın çıktığı halde tadilat uygulanmadıysa da dikkatli olmanızda yarar var.
Ev sahiplerinin %75'i depreme hazırlıksız
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birinci derecedeki deprem bölgelerinde yer alan 32 ilde yaptığı araştırma sonuçları yeterli hassasiyetin oluşmadığını gösteriyor. Yapılan araştırma hane sahiplerinin yarıdan fazlasının oturdukları evlerin riskli olup olmadığını bilmediğini gösteriyor. Ankete katılanların %76'sı ev alırken zemin etüdüne dikkat etmediğini belirtiyor. Ev alırken depreme dayanıklı olup olmadığını araştıranların oranıysa sadece %25. Evinin olası bir depremde hasar göreceğini ya da yıkılacağını düşünenlerin oranı da oldukça çarpıcı. Bu oran %43. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanların oranının %75 olması da bu konudaki riski gözler önüne seriyor.
Zorunlu sigortanızı yaptırın
Olası bir afete hazırlıklı olmak için oturduğunuz konutun depreme dayanıklı olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. Bunun için belediyelerin ilgili birimlerinden yardım alabilirsiniz. Ailenizin ve sevdiklerinizin güvenliği için de zorunlu deprem sigortanızı yaptırmayı ihmal etmeyin.