Mortgage Blog
Mortgage Başvurusu Öncesi Birikim Önerileri ve Birikimin Önemi
Para biriktirme ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şey biriktirmeye karar verme anınızla başlama anınızın aynı an olması gerektiği. Ertelediğiniz anda kısır bir döngü içine girmeniz kaçınılmaz bir hal alır. Özellikle de ev satın alma süreçlerinde kredi başvurusu öncesi birikim yapmak ciddi bir özveri ve konsantrasyon gerektiriyor. Peki, mortgage öncesinde sizi nasıl bir süreç bekliyor, birikiminiz toplam tutarın ne kadarına denk gelmeli, bunlara mortgage kanunu en başından inceleyerek cevap bulalım.
Mortgage kanunu ile birikimin kapsamı değişti
Mortgage kanunu 2007 yılında kabul edildi fakat 2005'te düşen enflasyon sayesinde, bankalar o yıl itibariyle düşük faizli ve uzun vadeli konut kredileri vermeye başladılar. Bu tarihten öncesinde konut sahibi olmak için ciddi bir birikim yapmak ve uzun yıllar beklemek gerekiyordu. Mortgage ile birlikte uzun yıllar beklemek, yüksek faizli kredilerden mustarip olmamak için tutarı olabildiğince tamamlamaya çalışmak geride kaldı. Artık satın almak istediğiniz konut tutarının %75'ini düşük faizli kredi olarak almak mümkün. Bu durumda kredi öncesinde birikim yapmanız gereken kısım tutarın %25'lik kısmını oluşturuyor.
Rahat bir şekilde birikim yapma yöntemleri
Para biriktirmek sanıldığı gibi bir işkence değil tam tersi oldukça kolay bir eylem. Yaşadığınız zamanın size alışkanlık gibi gelen özelliklerinden vaz geçerek yola koyulun ve aşağıdaki adımları takip edin, birikim yapmanın ne kadar kolay ve gerekli olduğunu kısa sürede görebilirsiniz.
1- Giderlerinizi takip edin
Bir ay içinde yaptığınız tüm harcamaları not edin. En ufak harcamalarınıza kadar bir liste yapın. Ay sonu geldiğinde gereksiz olanları ve kendinizi hangi alanlarda sınırlamanız gerektiğini kolayca görebilirsiniz.
2- Üyeliklerinizi düzenleyin
Kullanmadığınız her şeyin üyeliğini sonlandırın. Eğer bir şey için "Daha sonra lazım olur” diyorsanız, o an ihtiyacınız yok demektir ve gereksiz bir harcama yapıyorsunuzdur. Bu gibi örnekleri hayatınızdan çıkarın.
3- Harcama refleksinizi durdurun
Vitrinde gördüğünüz bir kıyafet veya karşınıza çıkan yeni bir teknolojiyi hemen almak için yola koyulmayın. İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde değerlendirin ve görür görmez almamaya çalışın. Eğer görmeseydiniz haberiniz olmayacaktı. Bunu düşünerek hareket ederseniz harcama refleksinizi durdurmayı başarırsınız.
4- Hayal edin
Harcamalarınızı düzenledikten sonra sürekli olarak hedeflediğiniz evi hayal edin. Bu iradenizi güçlendirecektir.
5- Her gün için bir miktar belirleyin
5 TL veya 150 TL, kazandığınız miktara göre birikiminizi günlük olarak düzenleyin. Her gün kenara koyduğunuz bu paranın ay sonunda karşınıza çıktığı hali sizin birikime olan inancınızı güçlendirecektir.