Mortgage Blog
Yabancılar İçin Mortgage Rehberi
İş ve benzeri sebepler ya da tamamen hayallerinizi süslediği için Türkiye'de yaşamayı seçiyorsanız bankaların konut kredilerinin yabancı uyruklular için de hizmette olduğunu bilmeniz gerekiyor. Çoğunlukla Antalya gibi tatil beldeleri tercih edilse de İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirler de artık yabancılar tarafından ilgi görüyor. Garanti BBVA Mortgage bu konuda yabancılara destek veren ve konut kredisi konusunda birçok kolaylık sağlayan hizmetler sunuyor. Sadece Türkiye'de ev sahibi olmak için gereken şartları yerine getirmeniz yeterli.
Faiz Oranları
Türkiye'de ev almak isteyip konut kredisine başvuran yabancılar için faiz oranları kendi seçtikleri ödeme planına göre farklılık gösteriyor. Büyük kolaylıklar sunan Garanti BBVA Mortgage'ın web sitesinden, kredi miktarına göre oluşan faiz oranları hakkında bilgi alınabilir. 240 aya kadar planlanabilecek ödemelerin değişken faiz veya sabit faiz gibi seçenekleri de bulunuyor.
Ödeme Seçenekleri
Garanti BBVA Mortgage'ın hazır ödeme seçenekleri, her düzendeki gelir ve giderle uyumlu olarak ilerliyor. Yıllık gelir ve giderler ölçülüyor, yapılan bütçe planlaması doğrultusunda en uygun ödeme seçeneğine karar veriliyor. Eğer hiçbir ödeme seçeneği uygun değilse bu sefer kişinin gelir ve gider durumuna göre özel bir ödeme planı oluşturuluyor.
Şartlar
2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin hazırladığı Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancılar için Türkiye'den konut alma şartları iyileştirildi. Kanunla birlikte yabancıların Türkiye'den konut almasındaki sınırlar genişledi ve satışlar büyük ölçüde artış gösterdi. Günümüzde bankaların kurallarına uyan yabancıların konut kredilerinin onaylanmaması için hiçbir sebep bulunmuyor. İkamet belgesi ve Türk vatandaşı bir kefil ile birlikte bankalara başvuran yabancılar için farklı durumlarda, kişiye özel şartlar da sağlanıyor.
Belgeler
Bir yabancı uyruklunun konut kredisi başvurusu için hazırlaması gereken belgeler şöyle:
- Ülkesindeki vergi kimlik numarası,
- Pasaport örneği ,
- Oturma izni,
- Gelir Belgesi yerine geçen Vergi Belgesi veya 3 aylık banka hesap ekstresi,
- Ülkesinden Kredi Kayıt Bürosu kaydı,
- Ülkesindeki adresine ait ikametgah fotokopisi,
- Ekspertiz firmalarının belirleyeceği ve banka tarafından onay verilecek ekspertiz raporu
*Askeri olarak yasaklı ya da güvenlik bölgesi olan alanlar kapsam dışındadır.
Süreç
Türkiye'de ev sahibi olmak isteyen yabancıların, bankaların mortgage uzmanlarıyla görüşmesi ve mutlaka akıllarındaki soruların cevaplarını almaları gerekiyor. Gerekli şartları karşıladıktan sonra konut kredisinin onaylanmasıyla Türkiye'de hayallerini süsleyen bir konut sahibi olabilir ya da yatırım olarak değerlendirebilirler. Gayrimenkul danışmanları veya konut projelerinin uzmanlarıyla görüşmeler yaptıktan sonra istek ve bütçelerine uygun bir ev seçerken o bölgeye yakın yerlerde yaşayan insanlardan yorumlar almalarında fayda olduğunu da unutmamak gerek.