Mortgage Blog
10 Soruda Emlak Vergisi Hakkında Merak Edilenler
Sahip olunan bina, arsa ya da arazi için devlete ödenmesi gereken bedel olarak bilinen ve tüm taşınmaz mal sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu Emlak vergisi, 2017 yılı itibariyle yaklaşık 24 milyon emlak sahibini yakından ilgilendiriyor. Emlak vergisi hakkında merak edilen en temel soruları sizin için yanıtladık.
1-Emlak vergisi mükellefleri kimlerdir?
Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahipleri emlak mükellefleridir. Her ikisi de yoksa, bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler emlak vergisi mükellefidir. İntifa hakkı, bir kişiye eşya üzerinde, eşyanın amacı doğrultusunda, sınırsız faydalanma imkanı sağlayan bir haktır.
2-Mükelleflerin emlak vergisi bildirimini ne zaman yapması gerekir?
Bildirimler; yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği dönemin bütçe yılı içerisinde yapılabilmektedir. Yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bildirim, değişikliğin gerçekleştiği bütçe yılı içerisinde bulunulan yerdeki ilgili belediyeye verilmektedir.
3-Emlak vergisi bildirimi yapılmadığında yaptırım söz konusu mudur?
Emlak vergisi bildiriminin süresinde verilmemesi halinde, vergi mükellefi Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesine göre, vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edilmektedir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında idarece yapılan tarhiyata, vergi ziyai cezası kesilir. Kesilecek vergi ziyai ceza tutarı ise, ziyai uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanmaktadır.
4-Emlak vergisi bildirimi için belediyeye hangi evraklar verilmektedir?
Emlak vergisi bildiriminde belediyeye başvuruda bulunacak mükellefler; tapu ve nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet adresi, işyeri adresi ve vergi numarasıyla birlikte "Mali Hizmetler Müdürlüğü" emlak servisine başvurması gerekmektedir.
5-Emlak vergisi oranları konut, işyeri, arsa ve arazi için nasıl hesaplanmaktadır?
Emlak vergisi için her mükellef farklı oran ve bedellerde vergi ödemektedir. Büyükşehirde yüzde 100 artırımlı bir vergi söz konusudur. Kanunen evlerin emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan belediyelerde ise binde 1 olarak hesaplanmaktadır.
İşyeri ve dükkân emlak vergisi oranı Büyükşehir'de binde 4; diğer belediyelerde ise binde 2 olarak uygulanmaktadır.
Büyükşehir'deki bir arazinin vergi oranı binde 2, diğer belediyelerde bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehir'deki bir arsanın vergi oranı binde 6, diğer belediyelerde bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile hesaplanmaktadır.
6-Emlak vergisi değeri (matrahı) miktarı nedir?
Emlak Vergisi Kanunu'nun 70 Seri No'lu Genel Tebliğine göre; mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2017 yılı emlak vergi değerleri, 2016 yılı vergi değerlerinin, 2017 yılına ait yeniden değerleme oranı olan yüzde 3,83 (üç virgül seksen üç) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlarla hesaplanacaktır.
7-Emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılmaktadır?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 30. maddesine göre; emlak vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödenmektedir. İlk taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs ayları, ikinci taksiti ise Kasım ayı olarak belirlenmiştir. 2017 Mart ayı vergi takvimine göre, emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2017'de başlamıştır. Emlak vergisi için ilk taksit ödeme zamanı 31 Mayıs'ta sona erecektir.
Emlak vergisinin ödeme tarihinin geçirilmesi durumunda, gecikme zammı işlemeye başlamaktadır.
8-Emlak vergisi ödemeleri nerelere yapılmaktadır?
Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılmaktadır. Gayrimenkulün bir başka şehirde bulunması halinde ise, ödemeler tüm belediyelerden yapılabilir. Ödemeler direkt olarak belediyeye yapılacaksa; mükellef, kimlik belgesiyle birlikte tahsilat veznelerine başvurup ödemesini yapabilmektedir. Emlak vergisi ödemeleri PTT ve banka kanalıyla da yapılabilmektedir.
9-Emlak vergisi internetten ödenebilir mi?
Emlak vergisi internetten ödenebilmektedir. İnternetten ödeme yapmak için vatandaşların, ikamet ettikleri belediyelerin sitelerinden e-belediye sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Ayrıca ödemeler kredi kartıyla internet şubesinden de yapılabilmektedir.
Online vergi ödeme işlemleri Bireysel ya da Kurumsal İnternet Şubesi'nden Devlet/Vergi adımından yapılabilmektedir.
10-İnternetten ve internet şubelerinden vergi ödemesinin avantajları nelerdir?
Vergi ödemeleri internetten yapılarak hem zamandan hem de vergi dairesi için harcanılan ulaşım ve diğer masraflardan tasarruf edilebilmektedir. Ayrıca vergilerini internetten ödemek isteyenlere bankalar, birçok taksit ve kampanya imkanı sunmaktadır.