Mortgage Blog
Emlak Vergisi Değerini Değiştiren Durumlar Nelerdir?
Emlak vergisi; bina ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılır. Bazı durumlarda emlak vergisinin değerinde değişiklikler olabilmektedir. Bu değişiklikler Emlak Vergisi Kanunu'nda açıkça ifade edilmektedir. Sağlıklı bir vergi uygulamasının yapılabilmesi açısından söz konusu değerlere etki eden faktörleri bilmek gerekir.
Bina vergisi değerini değiştiren durumlar;
1) Yeni bina inşa edilmesi: Asansör ve kalorifer tesisleri ilavesinden, var olan binaya ekleme yapılmasına kadar tüm işler yeni inşaat olarak ele alınmaktadır.
2) Tahribat: Tıpkı yeni eklemeler gibi, sahip olan değerlerin yitimi de bina değerini etkilemektedir. Binanın bazı özelliklerini yitirecek şekilde tahrip olması bina vergisi değerini değiştirir. Örneğin; asansör ve kalorifer tesislerinin kısmi ya da temelli kaldırılması veya binanın tamamen zarar görmesi.
3) Binanın kullanım alanının değişmesi: Binanın bir bölümünün ya da tamamının ticaret ve sanat faaliyetlerinde kullanılması vergi değerini değiştiren diğer etkenlerden biridir.
4) Binaya arazi dahil edilmesi ya da çıkarılması: Binanın bir parçası olan arazilerin binaya dahil edilmesi ya da çıkarılması vergi değerini etkilemektedir.
5) Yerleşim yerindeki genel fiyat artış/azalışları: Yerleşim yerinin tamamında belli bir sebepten ötürü bina değerlerindeki %25'i aşan oranda artış ya da azalışlar vergi değerini etkilemektedir.
Arazi vergisi değerini değiştiren durumlar;
1) Arazide yaşanan değişiklikler: Arazinin hal ve heyetindeki değişimler belli başlıklar altında toplanarak incelenebilir.
- Fidanlık ya da bağ haline getirilen veya ağaçlandırılan arazilerin vergi değerinde değişiklikler meydana gelir.
- Aynı durumun tam tersi şeklinde ağaçlı, fidanlı ya da kütüklü bir arazinin tarlaya çevrilmesi durumunda vergi değeri değişir.
- Tarım arazilerinin çeşitli sebeplerden ötürü tarım yapılamaz hale gelmesi vergi değerini etkilemektedir.
- Tam tersi şeklinde tarım yapılmayan arazilerin çeşitli nedenlerle tarım arazisi haline dönüşmesi de vergi değerini etkilemektedir.
2) Binalara arazi eklenmesi ya da çıkarılması: Binanın parçası olan arazilerin binaya dâhil edilmesi ya da çıkarılması vergi değerini değiştirmektedir.
3) Arazilerin taksim ya da ifraz edilmesi, mükellefinin değişmesi: Arazinin bir bölümünün kamuya ait hale gelmesi de ifraz sayılmaktadır.
4) Parçalı arazi ya da arsaların birleştirilmesi: Çeşitli nedenlerden ötürü arazilerin ve arsaların birleştirilmesi vergi değerinin değişmesine sebep olur.
5) Yerleşim yerindeki genel fiyat artış/azalışları: Yerleşim yerinin tamamında belli bir sebepten ötürü arazi ya da arsa değerlerinin %25'i aşan oranda artış ya da azalışlar vergi değerini etkilemektedir.