Mortgage Blog
Kira Gelir Vergisi Hesaplama
Kira geliri vergisi bir konuta, iş yerine, arsa veya araziye sahip olan bir kişinin bu taşınmazların kiralanması sonucu elde edilen kira gelirinin vergi ödenmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Kira geliri vergisi Maliye Bakanlığı tarafından yılda bir veya iki farklı seferde tahsil edilmektedir. Her yıl Gelir Vergisi Genel Tebliği yeni düzenlemeler ile yayımlanmaktadır. Bu sebeple taşınmaz sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu kira geliri vergisi hesaplama işlemleri birçok kişide soru işaretlerine sebebiyet vermektedir. "Kira vergisini ödemekle yükümlü kişiler kimlerdir?" sorusunu cevaplandırmak gerekirse;
Kira geliri vergisi ödemekle yükümlü olan kişiler, herhangi bir taşınmaza sahip olan ve bu taşınmazlardan kira geliri elde eden kişiler olarak belirlenmiştir. Fakat kira gelirinin vergiye tabi olması için kira bedelinin belli bir tutarın üzerinde olması gerekmektedir. Özetle, kira gelirleri kişilerin bir takvim içinde elde ettikleri toplam gelir üzerinden verilir. Bu tutar, kiraya verilen konut üzerinden bir sene boyunca elde edilen toplam kira gelirinin 4.400 TL'yi aşması koşulunda geçerlidir. Kiraya verilen konut üzerinden bu tutarın altında kira geliri elde edenler ise kira gelir vergisi vermekle yükümlü değildirler. İş yerleri için geçerli kira gelir vergisi ise yıllık kira gelirinin 27.000 TL'yi aşması durumunda ödenir. Yine aynı şekilde bu miktarın altında gelir elde eden iş yeri sahipleri kira gelir vergisinden muaf olurlar. Herhangi bir taşınmaza sahip olup taşınmazdan kira geliri elde etmeyenler ise hiçbir şekilde kira geliri vergisi ödemezler.
Belirli bir taşınmaza sahip olup bu taşınmaz üzerinden kira geliri elde eden kişilerin gelirleri, belirlenen yıllık tutarın üzerinde ise bu kişiler kira gelirlerinin olduğunu beyan etmek zorundadırlar. Bu beyanname kira geliri beyannamesi olarak adlandırılır. Bu beyanname online ortamda verilebileceği gibi evinize en yakın bir vergi dairesine elden de teslim edilebilir.
Kira geliri beyan edildikten sonra bunun karşılığında ilgili bakanlık tarafından verilen imkânlar doğrultusunda herhangi bir gider belgelenemeyecekse, mesken kira gelirleri için götürü gider usulü seçilebilir. Götürü gider yönteminde mükellefin %15'e kadar bir gideri olduğu varsayılarak toplam kira gelirinin %15'lik kısmı kira gelirinden düşülür. Ayrıca istisna tutarı da düşülürek kalan tutar üzerinden gelir vergisi kanununa göre ödenecek tutar belirlenir.
Kira Geliri Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kira geliri vergisi hesaplamak için öncelikle taşınmaz sahiplerinin yıllık toplam kira gelirlerinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı çıkartılır. Ardından gerçek gider usulü veya götürü gider usulü ile yapılan düzenlemeler ile kira geliri yeniden düşürülür ve yapılan hesaplamalar sonucu taşınmaz sahiplerinin ne kadar vergi ödeyecekleri belirlenir. Örneğin bir konut sahibinin yıllık kira gelirinin 20.000 TL olduğu düşünülürse bu kişi kira gelirini beyan ettiği takdirde 4.400 TL kadar kira geliri üzerinden düşürülecektir. Geriye 15.600 TL kalacaktır. Götürü vergisinin seçilmesi ile 15.600 TL olan kira gelirinin % 15'i olan 2.340 TL daha düşecektir. Geriye kalan 13.260 TL'lik kısım vergiye tabii tutardır. Vergiye tabi tutar ise, açıklanan vergi dilimi tablosuna göre hesaplanır ve kira gelir vergisi bulunur. Son olarak da bulunan tutara damga vergisi eklenir. Damga vergisi 2018 yılı için 58,80 TL'dir.
Siz de taşınmaz mallarınıza dair kira geliri vergisi hesaplama işlemlerinizi online olarak Garanti BBVA Mortgage web sitesi üzerinden veya Garanti BBVA Evimmatik uygulaması ile mobil olarak gerçekleştirebilirsiniz.