Mortgage Blog
Kira Şerhi Hakkında Merak Edilenler
Kira sözleşmesinin ardından yapılan kira şerhi, ev sahibi ve kiracının isteğine bağlı olarak kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesine verilen isimdir. Tapuda yer alan kira şerhi, tapu kaydına "bilgi notu düşme" olarak açıklanabilir.
Kiracı adaylarının ve ev sahiplerinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerinin belirlendiği kira sözleşmesinin tapuya yansıma işlemi olan kira şerhi, son zamanlarda kiracılar tarafından ev sahiplerine sıklıkla iletilen bir talep haline geldi. Kira şerhi şartları, gerekli belgeler ve harç bilgileri gibi gerekli detaylar kiracının herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına oldukça önemlidir.
Kira şerhi sayesinde, konut, sahibi tarafından başka birine satılsa dahi şerh süreci boyunca kiracının tahliyesi istenemez. Yeni ev sahibi de bu şerh koşullarını kabul etmiş sayılır. Tapuda yer alan kira şerhi, gayrimenkullerin satılması durumunda sahiplerin keyfi davranışlarından dolayı yaşanabilecek kiracı mağduriyetlerin büyük ölçüde önüne geçer.
Kira kontratı işlemleri noterde gerçekleşmiş ve kiracı tarafa şerh yetkisi verilmişse yalnızca kiracı tarafın başvurusuyla şerh yapılması mümkündür. Kira kontratıişlemleri noterde gerçekleşmemiş veya noterde gerçekleşmiş fakat tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemişse mal sahibinin başvurusu ve kira kontratı yapılırken imza atması zorunludur.
Kira şerhi için edinmeniz gereken belgeler; kiralanan konutun tapu senedi, kira kontratı, kiracı ve ev sahibinin kimlikleri, kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirketin gerekli tüm evraklarıdır.
Kira şerhi işlemi için noter tarafından alınan harç ise bir yıllık kira bedeli üzerinden binde 6,83 oranında tahsil edilmektedir.