Mortgage Blog
Konut Kredisi Rehberi
Konut kredisi rehberi, konut sahibi olmak isteyen bireyler için yol gösterici bir kılavuz niteliğindedir.
KONUT KREDİSİ REHBERİ İLE YENİ BİR EVE SAHİP OLMAK OLDUKÇA KOLAY!
Kira ödemekten yorulan, konut sahibi olmak isteyen veya yatırım yapmayı hedefleyen kişiler için düzenlediğimiz konut kredisi rehberi ile konut kredisi kullanım koşullarından 2018 yılı kredi faiz oranlarına kadar varan tüm detaylar kredi alım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, kredi başvurusundan önce, kredi alım sürecinde ve sonrasında bu konuda kılavuzluk edecek bir konut kredisi rehberinden faydalanmak doğru olacaktır. Hazırladığımız rehber konut kredisi işlemleri kaç gün sürer sorusuna üç aşamalı bir süreç ile yanıt vermektedir. Bu aşamalar ön onay, ekspertiz süreci ve son olarak kredi onay süreci olarak sıralanabilir.
Konut Kredisi Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Konut kredisi faizi ve bankaların ödeme planları hakkında detaylı bir bilgiye sahip olduktan sonra kişinin bütçesine uygun olacak şekilde oluşturulan ödeme planı ile hayalinizdeki eve kavuşmak oldukça kolay.
Birçok kişinin hatalı bir adım atarak başladığı kredi alım süreci "Önce alacağım evi mi seçmeliyim? Yoksa kredi mi çekmeliyim?" sorusu ile başlamaktadır. Bu noktada konut kredisine başvurmadan önce alacağınız evi bulmalısınız. Bu evi belirlerken ise kredi peşinat oranını, kredi miktarını ve aylık gelirinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Bankalar tarafından ev almak için kredi çekmek isteyen bireylerde birtakım ön onay gereklilikleri aranmaktadır. Kredi başvurusu için gelir belgesi, kimlik belgesi ve satın alınacak evin tapusunu getirmek bu gerekliliklerin başında gelmektedir. Bu aşamalardan sonra konut kredisi onayı kaç günde çıkar sorusunun yanıtı bankaya göre değişecektir, ancak en fazla iki ya da üç gün içinde netleşmesi beklenebilir. Ön onay sürecinin amacı kredi talebinde bulunacak müşterinin beyan ettiği bilgilere istinaden verilen ön kararın yapılmasıdır. Ön onayın ardından ekspertiz süreci devreye girer. Bankaların atamış olduğu konut değerlendirme uzmanı gayrimenkulün değer tespitlerini yapar. Bankaların atamış olduğu eksper tarafınızla iletişime geçer ve randevu tarihi belirlenir. Bu tarihte, krediye konu olan gayrimenkul için gerekli değer tespitleri yapılarak bir ekspertiz raporu ortalama 2 iş günü içerisinde ilgili bankaya teslim edilir.
Son aşamada ise bankanın iletilen rapor ve ön onay gereklilikleri sonucunda krediyi yasal olarak onaylama süreci devreye girer. Kredi onaylanması durumunda önce sözleşme, sonra tapu ve ipotek işlemleri başlar. Tapu işlemleri için gayrimenkul sahibinin tapu müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Tapu harçlarının yatırılması sonrasında satış işlemi gerçekleşmiş olur.