Risk Tespitinin Yaptırılması
Binaların kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilmesi için riskli alanda yer alması ya da bu alanda bulunmasa bile riskli yapı olarak tespit edilmesi gerekiyor.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, riskli alanların dönüştürülmesini ve riskli yapıların yeniden inşa edilmesini öngörüyor. Bu doğrultuda riskli alanda bulunan ya da riskli olarak belirlenen binaların tehdit unsuru oluşturmayacak şekilde sağlam ve güvenli binalara dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Kat sahibi olunan binanın risk tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülen lisanslı kuruluşlar aracılığıyla yaptırılır. Bunun için yapılması gereken tek şey, tapu ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle birlikte ilgili kuruluşa başvurmak. Ayrıca gerekli görülen hallerde Bakanlık ve İdare*, kat sahiplerinin iznini almaksızın da risk tespiti yaptırabilir. Lisanslı kuruluş listesine Bakanlık’ın ilgili sayfasından ulaşılabilir.
Yapılan inceleme neticesinde yapının risk taşıdığı tespit edilirse ilgili Müdürlük** durumu Tapu Müdürlüğü’ne bildirir. Risk bulunduğu bilgisi tapu kütüğüne işlenir ve hak sahiplerine tebligat yapılır.
Tüm hak sahipleri, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde risk tespit kararına itirazda bulunabilir ve kararın teknik heyet tarafından tekrar değerlendirilmesini talep edebilir.
*İdare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde Belediyeler, bu sınırlar dışında il özel idareleri, büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyeleri, Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki İlçe Belediyeleri
**Müdürlük: Olan illerde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü