Yıkım Kararının Alınması
Bina ile ilgili risk tespit edilirse yıkım kararı hak sahiplerine tebliğ edilir ve tebliğ tarihinden itibaren 60 günden az olmamak koşuluyla tahliye süresi başlar.
Bu süre zarfında hak sahipleri, üçte ikilik çoğunlukla yıkım kararı alarak işlemleri başlatabilir.
Yıkım kararıyla ilgili gerekli çoğunluğun sağlanamadığı durumlarda, idari makamlar tarafından ek süre tanınır. Bu sürenin sonunda hâlâ bir neticeye varılamazsa yıkım, idari makamlar tarafından maliklerin onayı alınmaksızın gerçekleştirilir.
Tahliye ve Yeniden İnşa Kararının Alınması
Hak sahipleriyle alınacak tahliye ve yıkım kararından sonra, binanın yeniden inşası için bir müteahhitle anlaşılması gerekir.
Bu anlaşma kat karşılığı ya da nakit ödeme şeklinde olabilir. Yeniden inşa kararı almak için hak sahiplerinin katılımıyla yapılacak toplantıda üçte ikilik çoğunluk yeterlidir.
Üçte ikilik çoğunluk sağlanarak karar alınması ve müteahhitle anlaşma yapılması durumunda yeniden inşa süreci başlar. Bununla birlikte, yeniden inşa kararına katılmayan hak sahiplerinin arsa payları, rayiç bedel üzerinden açık artırma yoluyla diğer hak sahiplerine satılabilir. Satış gerçekleşmezse Bakanlık, TOKİ ya da İdare* tarafından kamulaştırma yoluna gidilebilir.
Bakanlık, tahliye sonrasında bina sakinlerinin barınma ihtiyacını bina teslim tarihine ya da İdare* tarafından tarafından belirlenecek tarihe kadar karşılar. Bunun mümkün olmadığı durumlardaysa kira yardımı yapılabilir.
Yapım bedelinin, inşaata başlandığı tarihte (kredi kullanımı ile ve/veya nakit ödeme ile) Garanti BBVA’daki müteahhit hesabında bulunması gerekmektedir. Bu nedenle kredi kullanacak bütün hak sahiplerinin kredi başvurularını bankamızdan yapması gerekecektir.
*İdare: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde Belediyeler, bu sınırlar dışında İl Özel İdareleri, büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyeleri, Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki İlçe Belediyeleri