Mortgage Blog
Türkiye'de Konut Alan Yabancılar Türk Vatandaşı Olabilecek!
Yabancıların Türk vatandaşlığına geçmesi konusunda Ocak 2017'den bu yana birçok gelişme kaydedildi. Konut satın alan, bankada hesabı bulunan ve Türkiye'de iş kuran yabancıların istedikleri takdirde "Türk vatandaşı" olabilmeleri hususunda çalışmalar tamamlandı. Hükümet yabancıların ülkeye döviz getirmelerinin önünü açmak adına vatandaşlık uygulamasını genişletme bazlı çalışmalar yürütüyor.
2016'nın ilk aylarında yabancılara 16 bin 500 konut satılması özellikle emlak piyasası gündemini bir hayli meşgul etti. "Konut alanlara vatandaşlık imkânının tanınması" durumunda konut satışlarında patlama olacağına dair umutların yeşermesi, 2017'nin ilk aylarında Bakanlar Kurulu'nu harekete geçirdi.
Gayrimenkul sektörünün önde gelen dev şirketleri konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 12 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 12'nci maddesinde Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai hallerin kapsamı genişletildi. 25 Mayıs'ta yayınlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle birlikte uygulamada bazı değişiklikler yapıldı.
En az 1 milyon Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarında üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca tespit edilenler, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı kazanabilecekleri biliniyordu.
Yönetmelik kapsamında, yabancıların konut edinimiyle Türk vatandaşı olmalarının sınırları nasıl çizildi?
Taşınmazın satış yoluyla edinimine yönelik başvurularda madde kapsamında belirtilen tutarın tespiti yeterli olamayacak; SPK tarafından kabul edilen, geçerli bir lisansa sahip değerlendirme uzmanı tarafından, değerleme standartlarına uygun olarak hazırlanmış bir değerleme raporu aranacaktır. Bu değerleme raporunun, işlemin yapıldığı yıla ait olmasına dikkat edilecektir. Amerikan Doları cinsinden değeri, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak ayrıca birden fazla konut edinen yabancılar için, her bir konut ayrı ayrı değerlendirilecektir.
Yönetmeliğin en önemli konusu ise süre kapsamı olacaktır. Yabancılar Türk Vatandaşlığı hakkını kazanmak amacıyla edindiği bu taşınmazı ya da taşınmazları 3 yıl süre ile satmayacağı taahhüdünde bulunacak ve vatandaşlık isteminde bulunan yabancının tescil istem belgesi ile taahhüdü alınarak taşınmazın beyanlar hanesine"Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 20'nci maddesi kapsamında, edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde satılmayacağı taahhüdü vardır." şeklinde bir belirtme yapılması şartı konulacaktır.
Belirtmenin konulduğu tarihten itibaren 3 yıllık süre içerisinde malik tarafından terkininin talep edilmesi halinde ise kişinin Türk vatandaşlığını kazanıp kazanmadığı MERNİS kayıtlarından kontrol edilebilecektir.
Çeşitli nedenlerle yabancı malikin rızası dışında taşınmazın el değiştirmesi halinde durumun, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne ivedilikle bildirilmesi gerekecektir.