Mortgage Blog
Yürürlüğe Giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği
Çok katlı binaların yerini az katlı binalar alacak!
"Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği" 2017 yılı Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu yönetmelik ile birlikte, yüksek binaların yerini daha alçak ve yatay yönde genişleyen binalar alacak. Bunun sonucunda yeni binaların tabanda yayılma imkânının daha fazla olması planlanıyor. Ayrıca yürürlüğe giren yönetmelik ile yapının oturacağı taban alanının arsanın yüzde 40'ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Yeni yapılacak binaların taban alanı arsanın yüzde 60'ına kadar çıkabilecek. Yani çok katlı apartmanlar yerine az katlı binalar inşa edilecek. İnşa edilecek olan binaların önünde ve yanlarında bırakılması gereken kaldırımlara 5 metre, yanındaki binaya 3 metre gibi zorunlu mesafelere uymak yeterli olacak.
Emsal Harici Alanlara Sınırlama Geldi!
Mevcut uygulamada; balkon, asansör, mescit, ve yangın merdiveni boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar olarak kabul ediliyor fakat inşaat sırasında herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmuyor ve bu alanlar konuta dahil gibi gösterilerek suistimal ediliyordu. Bu durumun önlenmesi amacıyla bodrum katın üzerindeki mescit, kreş, yangın merdiveni ve balkon gibi alanlar toplam inşaat alanının yüzde 30'u ile sınırlandırılması planlandı. Tüm cepheleri toprak altında kalan otoparklar ise emsal dışı alan olarak kabul edildi.
Yamaçlardaki Binalar
İmar Yönetmeliği'nde yamaçlarda yapılan ve kot farklı nedeniyle önden ve arkadan farklı yükseklikte görünen binalar için de kademeli mimari şartı getirildi. Bu tür yapılarda her iki cepheden de aynı kat sayısı görünecek. Bunun sonucunda kötü bir görüntü yaratan yapılaşma önlenmiş olacak.
Kazı İzin Belgesi
İnşaata başlamadan önce alınması gereken ruhsat ile ilgili gecikmeler nedeniyle çalışmalar erteleniyordu. Bu durumu önlemek adına, düzenlenen taslakla birlikte "kazı izin belgesi" belgesinin alınması inşaata başlamak için yeterli olacak.